Turism

Turismen i Essaouira skiljer sig mycket från turismen i andra städer i Marocko. Det finns inga turister som vanligtvis bokar paketprogram och spenderar hela semestern i staden, och hittills har stora researrangörer undvikit Essaouira. Där hittar du främst individuella turister, vattensportentusiaster och dagsbesökare som njuter av en utflykt från Marrakech eller Agadir. Istället för barer, fester och solbadande finns det främst konst, kultur och sportaktiviteter.

Essaouira är en turistvänlig stad och är känd för att vara en ”cool” plats. Effekterna av turismen, invandring av européer (främst fransmän) och återvändande av marockanska expats från Europa har gjort Essaouira till en kosmopolitisk oas med en hög grad av tolerans mellan olika etniska eller kulturella grupper.

Essaouira är en liten stad. Det är lätt att promenera runt. Bra vägar och närheten till andra intressanta platser i regionen gör det också enkelt att besöka dem med lokal transport som bussar och taxibilar. Det är lätt att hitta boende, restauranger och caféer. Medina har en intressant souk. Här finns strandnöjen som vind- och kitesurfing, ridning på hästar och kameler… eller bara promenera längs kusten.

Turism är en av världens snabbast växande ekonomiska sektorer och är en viktig del av den marockanska ekonomin. 98% av den internationella turismen till Marocko kommer från Europa.

Essaouira blev den första afrikanska destinationen att få märkningen ”Creative Friendly” år 2022.

Marockos turistmyndighet har nyligen annonserat planer för att omstrukturera ”Azur 2020”, en av sina mest ambitiösa turisminitiativ med målet att locka 20 miljoner turister till landet år 2020.

För turister är det viktigt att resa på ett etiskt bra sätt och göra en positiv inverkan i interaktionen med människor och naturen. Det finns även råd till turister om vad som är lämpligt beteende i Marocko, till exempel att undvika provokativ klädsel, att inte röka, dricka eller äta offentligt under dagen under Ramadan, att inte störa någon i bön, att undvika att kritisera politik eller religion och att inte röra vid olagliga droger.