Orson Welles – Othello

Orson Welles, den berömde filmregissören och skådespelaren, bodde på Hotel des Iles i Essaouira under början av femtiotalet när han filmade sin klassiska version av Othello. Filmen innehåller minnesvärda scener som spelades in på de labyrintiska gatorna och gränderna i medinan.

Öppningsscenen i filmen sveper längs hela Scala, den storslagna havsbastionen som löper längs de norra klipporna av staden.

Welles agerade själv som Othello i filmen.

Under inspelningen mötte Welles och hans team på utmaningar, inklusive förseningar med kostymleveranser och konkursen för Scalera, vilket lämnade dem utan pengar i Nordafrika. Trots detta lyckades de slutföra filmen, och den premiärvisades på Cannes Film Festival 1952, där den vann Palme d’Or. Den fick dock inte en allmän release i USA förrän 1955.

Orson Welles är ihågkommen i Essaouira med en minnesplakett och ett torg som bär hans namn. Hans byst finns på ett torg utanför medinamurarna nära havet, men det är tyvärr i försummat skick med fågelspillning, graffiti och en trasig näsa. Dessa platser och minnesmärken är viktiga för att hedra hans tid i staden och hans bidrag till filmkonsten.

Hotel des Iles, där Welles bodde under inspelningen, har också en bar och en svit uppkallad efter honom. Det sägs att han mötte Winston Churchill där, som också var gäst på hotellet vid den tiden.

Essaouira och dess minnesmärken är en påminnelse om Welles tid i staden och betydelsen av hans arbete för dess kulturella arv.